Tuesday, 18 October 2011

Alhamdulillah....

Pagi tadi dr pakar O&G buat 2nd time scan.. Alhamdulillah, kalau ikut scan, baby baru 9minggu 6hari.. lambat 2minggu dari tarikh akhir period... dah nampak jantung baby berdenyut kencang... sayangnya en suami xdpt tgk... nnt da besar skit nak pg scan lg ajak en suami... bila tgk baby td, ilang rasa stress menunggu giliran 3jam lbh... sakit bontot duduk lelama...  lepas ni xde follow up lg dgn O&G... kena pi dietician lagi 3minggu... Alhamdulillah, xkena admit.. bacaan BSP pun ok...

Semoga Dipermudahkan...

Kejap lagi pi hospital jumpa doktor O&G... harap2 segalanya dipermudahkan... xmau masuk wad lagi... 3 minggu lps dah admit 4hari.. sedihnye rasa.. dah la en suami outstation, kalau kena admit, macamana.... Ya Allah Ya Tuhan ku.. Kau permudahkanlah segala urursanku hari ini... Amin...

Sunday, 16 October 2011

dieT oH dieT.....

Ade lagi ke yg sudi menjengah blog yg dah berkurun lama bersawang ni... kemalasan tahap gaban tuan tanah yg xde idea nak tulih.. hehehe... ape cite diet aku skrg nih.... berangan je lebih... tp kali ni kena diet dengan pemantauan doktor la plk.. kalau x, admit hospital lagi la jawabnye.... dulu lambat kahwin, org mengata bila nak kahwin... bila dah kahwin, orng mengata bila nak dpt anak.... aduyai... dekat 4tahun da aku kahwin... mcm2 soalan kluar masuk telinga ni... tahankan aje... kalau ade rezeki, ade la... Allah tu Maha mengetahui & Maha adil.. bila2 Dia blh bagi... cuma cepat & lambat je... tu yang slalu en suami ckp kat aku.... Alhamdulillah, berkat kesabaran dan usaha kami serta dengan izinNya, penantian hampir 4tahun itu telah hadir dlm hidup kami...

Mesti pelikkan, org pregnant pun nak kena diet ke? xpelik untuk aku...  sbb BSP aku tinggi... sbb ape tinggi? sbb aku GEMOK...  so kena la pantau diet tu smua... xblh amik byk karbohidrat... skali tgk dah mcm atkins la plk... eeemmmmm... sape2 ade pengalaman diabetes complicating pregnancy blh la share2 info dengan aku ye...

Friday, 12 August 2011

10 Ramadhan

Hari ni adik aku nak amik mak pi duduk rmh dia plk.. tp lepas berbuka la kalau nak amik mak.. sbb dia nak pi terawih dulu... so, mlm ni berbuka ramai skit le.. adik ipar aku beli akok.. sedap gile... mabelesss... aku mmg minat akok... jom tgk...

Menu Berbuka

- Akok (adik ipar beli kat param kem sg udang)
- Sotong Goreng Kunyit (aku masak ;p)
- Sup Kentang, Fucuk & Suun
- Sambal Tempoyak (mak oiii.. mmg xhingat)
- Blueberry Cheese Tart (beli sebijik, share ramai2)

Hari Sabtu ni nak berbuka kat rmh adik.. akan ku buat cheese tart ni byk2, ha mkan la sampai lebam ye... xpyh nak rebut2..

9 Ramadhan

Hari tu ade le hint2 dgn en suami nak berbuka kat hotel... saje nak bg mak merasa berbuka kat luar... mula2 mak ok je.. tapi pagi2 sblm pi keja mak ckp mcm nak makan KFC je.. xpyh pi hotel... eeemmmm... harus la pi KFC ya ^_^

Menu berbuka

- Hot & Spicy & OR KFC
- Chezzy Wedges
- Akok (4bj singgit - murah la plk)
- Bihun Goreng (udang + daging = sedap banget * chef Hajah Sapurah)
- Air Kopi O / Air Suam

tu dia menu hari nih.... jemput makan ye...


8 Ramadhan

Untuk buka puasa ke-8 ni ckp dgn mak xpyh le masak2.. penat mak masak utk mkn ramai2 smlmnye.. tp nasi putih ade setengah periuk lagi... pliiiinnnnggg... jadilah kau nasi goreng ye... hehehehe...

Menu berbuka


 - Kurma
- Tepung Pelita (beli)
- Kuih Bakar Berlauk (beli)
- Rendang Hati Lembu (beli)
- Daging Masak Lada Hitam (beli)
- Nasi Goreng Cili Padi
- Nugget
- Air Teh O Panas / Air Suam

Tu dia.. kalau pi param, semua mende nak beli... MasyaAllah...


7 Ramadhan

Lambat pulak entry kali ni.. konon bz ;p.... 7 Ramadhan lps, kami berbuka puasa beramai2... 3 keluarga adik-beradik belah arwah ayah dtg buka puasa kat rmh aku.. kitaorg mmg rapat.. kebetulan aku bawa mak puasa kat sini.. tu yg diaorg pun turun dr KL ke Melaka.. diaorg anggap mak mcm kakak kandung diorg sendiri.. tu yg best pasal mak pak sedara belah ayah aku ni..

Macam2 la mak aku masak, atas request adik2 ipar dia... sempat jugak pakcik aku tunjuk skill buat kek.. ni bukti dia.. havoc kejap dapur aku...

 Orange Cupcakes by my uncle
syabas... hehehe...

Menu berbuka
 

 - Salad Buah-buahan (jambu, epal, mata kucing, kismis, mayonis)
- Orange cupcakes
- Jelly Cocktail
- Air Sirap Punch / Teh O panas / Air Suam


 

 - Nasi putih
- Cencaru Asam Pedas
- Ikan Talang Masin Masak Lemak Cilipadi + Nenas
- Tauhu & Tempe Goreng / Sambal Kicap

Syukur Alhamdulillah....





Sunday, 7 August 2011

6 Ramadhan

Malas nak ke dapur.. ajak en suami dgn mak pegi param... hahahaha.. hajat nak beli nasi ayam akak tu yg sgt sedap.. dia guna ayam goreng mcm KFC.. pilih punya pilih ayam, skali nasi ayam dah sold out... hampenye rasa... so bila membeli ni ikut tekak masing2 la nak mkn apa... aku beli nasi kerabu & otak2.. en suami beli nasi lemak, kue tiau goreng & ayam goreng KFC & air soya cincau (cair la sgt & tawar haber).. mak pulak beli laksa penang, karipap, samosa & murtabak ( amboi mak, byknye makan... blh abis ke tu?)

Menu Berbuka


- Nasi Kerabu  makan separuh bungkus.. separuh nak mkn sahur.. tp basi ;(
- Ayam Goreng ala2 KFC (xdpt nasi ayam dia, ayam dia je pun jadik le)
- Otak-otak kempas yg mebelesss... 
- Air Suam / Kopi O

lepas terawih da xde bende yg blh dibedal ;p...

-

Saturday, 6 August 2011

5 Ramadhan

Menu berbuka...


 - Kurma 3biji
- Air Suam
- Cucur Udang Kuah Kacang.. mavelessss.. TQ mak..



  Menu Selepas Terawih..
 
- Ratah sambal goreng je..
- ikan pekasam (sahur)
- Ikan Kembong Singang (sahur)

Friday, 5 August 2011

4 Ramadhan

Semalam rasa2 mcm nak pegi param (pasar ramadhan).. cari parking skit punya la hazab.. last2 balik je.. teringat plk kat simpang traffic light taman aku tu ade jgk la gerai jual kuih... singgah le beli 3 biji pau dgn 3 biji tepung pelita (cukup le sorg satu)... skali sampai rumah, mak dah siap buat kuih ketayap sepiring & agar2 santan gula melaka... mujur xjadi pi param, kalau x parah la nak mengabiskan makanan.... kene plk en suami ade majlis berbuka puasa kat sekolah... meriah dgn kuih berbuka plk semalam... (nasib baik xde yg terbuang).

Menu Berbuka Semalam...

meriah kuih youuu....... ^_^
- Kuih Pau Ayam
- Tepung Pelita
- Kuih Ketayap
- Agar-agar Santan Gula Melaka
- Air Suam


Menu Selepas Terawih


- Nasi Putih (Basmathi 1 senduk)
- Ayam Goreng 
- Sambal Tumis Udang
- Sayur Kobis Masak Air

3 Ramadhan

Menu berbuka Puasa
Teringin sangat nak mkn sizzling.. masak ikut bahan apa yg ade kat dapur.. resepi asal blh dpt resepi kat sini.. 



- Kurma 3biji
- Sizzling Mee
- Green Tea / Air Suam


Menu Lepas Terawih


- Nasi Putih (Basmathi 1 senduk)
- Ikan Kembung Goreng
- Sayur Labu + Pucuk Manis Masak Lemak
- Ice Cream (lalalalala..... xblh tahan maaaa...)
Siapa takut gemok xblh ikut menu dlm kotak hitam tu ye... aku dah mmg gemok, jd xtakut la.. hahahaha..

Wednesday, 3 August 2011

Update Menu Berbuka

Baru nak update menu berbuka puasa.. kalau ikut PDR ni, agak2 blh turun ke berat mcm nih? sendiri pikir la ye... ni hari pertama & kedua.. nak kata menu diet, xjgk.. biasalah, bila berbuka ni, ade jgk yg terbabas mkn lbh...

1 Ramadhan

- Kurma 3 biji
/ Air Suam
- Teh O Panas 
- Kuih (Burger Malaysia)
- Tauhu Telur Steam
- Ikan Tongkol Masak Kicap 
- Bening Sayur Pucuk Manis

- Nasi Putih (Basmathi - mkn skit je.. sbb dah mkn burger byk ;p)

 Teringin sangat nak makan burger malaysia nih.. uli punya uli, dapat 14bj.. jenuh nak mkn laki bini..

 lauk ni sampai ke sahur.. sayur pucuk manis lupa snap...

2 Ramadhan

- Kurma 3biji / Air Suam
- Air Kelapa (ni beli ;p)
- Coconut Shake (1 cup share dgn en suami - hancus diet)

- Onde-onde buah melaka
- Mee Goreng

- Pari Asam Pedas
- Nasi Putih (Basmathi - xmakan, masak untuk en suami)


 sahur pun makan mee goreng & onde2...


 Jajan ni penah mkn x? smlm jumpa jumbo size.. huhuhu sedap tau... mkn skit je.. tp byk kali ;p

Sekian utk 2hari lepas.. emmmm apa nak masak ptg nih? mcm nak buat sizzling yee mee jerk...








 .

Tuesday, 2 August 2011

2nd day puasa..

hari ni masih cuti lagi... penat ya amat mengemas rumah... huhuhu... exercise secara xlangsung... buka puasa hr ni masak mee goreng (hubby da request).. mak aku plk sibuk buat onde2 buah melaka & asam pedas ikan pari... ni ade yg mkn nasi lbh plk nnt... ade bubur lambuk  hubby amik kat masjid ptg td... aku masih blm membeli lg di pasar ramadhan.. esok dah kerja, confirm pg dkt dgn ofis aku.. tp, kalau mak dah ade kat rmh, xpyh le beli2 nih.. mak mesti masak punya ^_^.. thanks mak..

InsyaAllah akan terus dengan PDR -program diet ramadhan anjuran cik zel kita.. harap2 dpt la turun... untung2 no 9 tu bertukar jadi 8... blh le beli baju raya ready made.. huhuhu, xsempat tempah baju raya tahun ni.. padan muka aku...Berat 1 Ramadhan = 94.9kg

Sunday, 31 July 2011

Esok Puasa...

Alhamdulillah... puasa tahun ni mmg best.. smlm blk kg (Batu Pahat) amik mak datang sini (rumah aku kat melaka).. kesian kalau x nnt mak puasa sorang2 kat rumah.. sekurang2nya kat sini meriah la skit time buka puasa.. then blh pi solat tarawih sama2.. aku siap bgtau abg2 aku & kakak2 ipar aku kalau nak buka puasa dgn mak, sila la dtg rumah aku.. bawa siap2 juadah ye ;p

2tahun lepas, mak pak mertua aku sambut puasa kat rmh aku (jauh tu diaorg terbang dr Tawau ba..) Aku je blm pernah lg sambut puasa kat sana.. alang2 blk Tawau, tunggu raya la weh... Rabak poket aku nnt..huhuhu.. Anyway, Selamat Menjalankan Ibadah Puasa Untuk Semua Umat Islam... Semoga kita sentiasa dirahmati olehNya dan diterima segala amalan.. Amin..

Friday, 29 July 2011

lama sungguh pertapaan...

Salam semua... dekat 3bln lbh xupdate... kalau bertapa dlm gua ni, confirm byk perubahan kan... agak2 ape perubahan tuan tanah ye... huhuhu..berat badan ku tidak berganjak2 dgn angka 9 masih mendahului di depan... duk bertapa malas nak diet punya pasal... hangat2 t**k ayam je aku nih... bukan setakat xupdate, tuan tanahnye pun xtgk2 apa dah jd dgn blog dia.. semalam br le tergagah dok usha2 blog diet kwn2.. skali terusaha blog si Zel ni.... huhuhu, ade program diet ramadhan la plk... terus rasa nak join.. da register, tp xtau la diterima lg or x? harap2 ko terima la aku ye Zel ^_^

haduiiaiiii.... harap2 bulan puasa ni dpt le semangat baru utk bg angka 9 tu lenyap dr scale haku.... Ganbattene..

Sunday, 17 April 2011

aduiiiaaiiii......... diet? ce citer ce citer...

Kenapa la sgt malas ni... kan dari awal dulu aku dah ckp xpandai nak tulih2 ni... bersawang2 blog aku.. kesian dia.. apa cite dgn diet aku?  ce citer ce citer.... hahaha... citenye mcm nih.. awal April hari tu aku ade appointment dgn pakar dietician kat GH.. mula2 cam biasa dia akan timbang berat, ukur tinggi & kira BMI... so, xpayah dia inform pun, aku tau aku obes... dah tu keje dia, dgr je la.. pastu, mcm2 la dia tanya aku pasal pemakanan... selalu makan apa? breakfast apa? minum apa? amik snak apa? kalau mkn coklat seminggu brp kali? makan fastfood sebulan brp kali? mcm2 la dia tanya.. & semua dia catat dlm fail aku... dia bg la kaunseling tentang pemakanan semua... byk la info yg aku dpt...

Then turn aku plk bercakap.. aku tanya dia pasal diet Atkins.. dia ckp xpernah dgr pun pasal diet tu... aku pun dgn info yg aku ingat, aku cite le skit.. bla bla bla... then dia bgtau aku xblh ikut diet mcm tu... xblh kurangkan karbohidrat & makan byk protien... xseimbang dia ckp... nnt blh effect kat buah pinggang la.. bla bla bla... sorry la, aku ni jenis susah nak ingat or cite blk bulat2 apa yg dia ckp... yg aku ingat, dia suruh aku diet rendah kalori...

Then dia tunjuk kat aku portion plate utk mkn yg seimbang & rendah kalori... plate kita kena bahagi kepada 4 bahagian.. 1/2 plate utk buah-buahan & sayur.. 1/4 plate sumber protien &1/4 plate lagi nasi or karbohidrat (portion nasi tu 1 mangkuk mcm org jual nasi ayam tu kan.. cantik je bentuk bulat tu.. tp xblh padatkan or tekan) agak2 dlm 2 senduk kot.. dia pesan lagi, kalau amik protien tu satu jenis je.. jangan amik ayam, ikan daging or telur skali... amik satu je.. faham x.. ayam je, or daging je, or ikan je... ha.. kan kita diet xmakan nasi, tp hentam ikan, ayam, telur skali jalankan.. emmmm... sudah salah tu... then mesti makan buah... why? aku bgtau dia aku xsuka makan buah.. ganti dgn sayur semua blh x? dia ckp blh jgk.. tp lebih elok mkn buah jgk.. tau x kenapa? dia ckp buah byk serat...so blh bagi perut kita rasa kenyang lbh lama... so kita xkan rasa nak makan snack or cemil-cemilan (bak org jawa ckp la)... sbb kita rasa perut dah full... tu sebab kalau ikut sunnah nabi, mkn buah dulu baru kita makan main course.. yg lain2 tu mcm biasa la.. yang berminyak, berlemak smua tu kena kurangkan or elakkan la seperti yg kita dah maklum... td skodeng gambar2 en google.. pinjam tepek kat sini la utk kita sama2 share info..

 ni portion plate yg disarankan oleh dietician tu



ni pulak contoh meal yg seimbang..
1/4 fruits, 1/4 vege, 1/4 carbo, 1/4 protien

So, selamat mencuba diet yg sihat & seimbang.. banyakkan minum air putih.. & dietician tu ckp lagi, sebulan 2kg je penurunan berat badan yang sihat.. seminggu dalam 0.5kg.. then dia pun xsuruh buat exercise yg berat2.. contoh exercise yg dia sarankan, naik turun tangga, jalan jauh dan yg blh keluarkan peluh.. tp kalau nak jogging or workout semua lagi la bagus... wah... panjang jgk N3 kali ni ye ^_^

Friday, 25 March 2011

blog dah start nak bersawang...

Salam semua... lama sungguh xde n3... kesibukan yang teramat... outstation la.. audit la... segala bagai mak nenek la... hari ni baru sempat nak mengadap bende2 nih... hampir 2minggu xde apa2 cite dr aku.. nak update menu diet pun aku xingat dah ape yg aku tibai.. picture pun xsempat nak snap.. masih dlm mood busy bee...

Wednesday, 9 March 2011

timbangan sesi 3

Ohaiyo gozaimasu...... Selepas 3 minggu berdiet tanpa guide org yg pakar a.k.a syok sendiri, ni la hasilnya...


sudah turun lagi walaupun sedikit... turun 500gm sajo...  ^_^
3 minggu turun 1.9kg.. Alhamdullillah..

June, usaha lagi ya.. Ganbatte ne...

Tuesday, 8 March 2011

- Week 3 Diet -

Esok sesi timbangan ke 3.. brp kg yg blh turun ni... entah2 gram je yg gerak.. kalau turun xpe jgk.. kalau naik, hhhuuuuaaaaaaaaaaaa.... jom tgk apa yg aku mkn sepanjang minggu lepas.. confirm korang ckp "ni menu diet ke menu mencekik?" haaiiihhhh.... layaaaann..

Day 15 (2 Mac 11)
Pagi: habbatusauda, air suam,
B/fast : 2bj telur rebus + salad + tomato + mayo, air 0
Lunch : paru goreng sambal, sawi jepun tumis, 1 ketul ayam goreng, air 0
Dinner : sayur bayam merah, ayam panggang black pepper, air 0
Snack : 8 bj badam
Workout : xde (kemas rumah, mop lantai)





Day 16 (3 Mac 11)
Pagi: habbatusauda, air suam,
B/fast : bihun hailam, air suam
Lunch : sayur bayam merah, ayam panggang black pepper, air 0
Dinner : 4 bj popia basah, 2 kpg apam, 3ketul pedal, 3ketul hati, air 0
Snack : 5 kpg biskut jagung
Workout : xde (cuci & sidai kain - aci x ;p)




 
 Day 17 (4 Mac 11)
Pagi: habbatusauda, air suam,
B/fast : 2bj kuih sagu, 1bj kuih talam, 2 kpg breakthru, 2 bj sosej, 1 kpg cheese, green tea
Lunch : 1 ketul ayam kari, sayur pucuk manis, air 0
Dinner : 1 ketul ayam goreng, vege fish ball, crab stick, mayo, air 0
Snack : 10 bj badam
Workout : JM level 1, 30 min





Day 18 (5 Mac 11)
Pagi: air suam
B/fast : mee goreng, air 0
Lunch : Yong tau foo (kangkung, 2kpg taufu, bendi, peria, kuah itam), air 0
Dinner : okonomiyaki, croquet cheese, air 0
Snack : 1kpg pretzel almond caremel auntie anne’s ^_^
Workout : Treadmill 30min




Day 19 (6 Mac 11)
Pagi: habbatusauda, air suam,
B/fast : 3 bj apam beras, 2 bj telur 1/2 masak, 2 kpg breakthur, green tea
Lunch : ikan tenggiri asam pedas, sayur kacang buncis + shitake, 1 kpg breakthru, air 0
Dinner : ikan asam pedas, 1 kpg breakthru, air 0
Snack : 3 bar coklat van houten
Workout : Treadmill 30min





Day 20 (7 Mac 11)
Pagi: habbatusauda, air suam,
B/fast : 2 bj telur 1/2 masak, 1 kpg breakthru, green tea
Lunch : ikan tenggiri asam pedas, sayur pucuk manis + keledek, 2 ketul hati ayam, 1 kpg breakthru, air 0
Dinner : ikan dori grill, sup sayur, air 0, green tea
Snack : 8 bj badam
Workout : Treadmill 30min





Day 21 (8 Mac 11)
Pagi: habbatusauda, air suam,
B/fast : 2 kpg breaktru, 2 btg sosej, 1 kpg cheese + mayo, green tea,
  - bihun goreng sesenduk, kuih putri ayu, popia goreng (kursusnye mkn)
Lunch : 2 ketul ayam, sayur campur, 1/2bj telur masin, sambal belacan
Dinner : 1 kpg breakthru, 1 kpg cheese,  1 bj karipap
Snack : 1bj apple + kismis + 1sb palin yogurt
Workout : Treadmill 30min




tu dia... byk sungguh aku makan.... esok plk ye.. update berat.. sekian, ja oyasumi nasai...

- treadmill -

Salam semua.. lama xupdate blog ;p.. hari ni nak share axtvt exercise yg aku buat.. biasa lps balik kerja dlm pkl 6ptg br la blh nak exercise ni... kalau workout dgn JM, smua org tau kan.. kalau dgn JM aku larat buat level 1 je.. tu pun mengah bila kena jumping jack & jump rope ulang2.. lenguh kaki.. kalau exercise guna treadmill aku guna level P1 je.. P1 ni kita blh set sendiri nak yg mcmn.. P1 ni aku set utk jogging 4.5km/hour selama 30min.. hasilnye abis lencun satu badan... ini je yg aku mampu setakat ni.. berlari tanpa henti selama 30minit pada speed 4.5kph...

sebelum                                       selepas 

dapat bakar 95 kalori je.. lari sejauh 2.24km dlm masa 30min..

Wednesday, 2 March 2011

timbangan sesi 2

ni berat terkini selepas 2 minggu... suspen pun ade ni, sbb minggu lepas diet yg sgt sengal..

minggu lepas 94.3kg.. so, turun 200gm je.. huhuhu (xpayah la nak emo, ko sendiri mau ingat)

Sekian, wasalam....

Tuesday, 1 March 2011

- Week 2 Diet -

apa yang aku makan sepanjang minggu ni...


Day 8 (23 Feb 11)
Pagi: habbatusauda, air suam,
B/fast : 2 kpg breakthru, scramble egg + kobis + bwg + mayo, air suam
Lunch : ayam masak rebung, sambal kentang + tempe, air 0
Dinner : Udang grill, kailan tumis air, 1 ketul ayam goreng, air 0
Snack : 4 biji kuih siput
Workout : Treadmill 30min


 B/fast           ~         lunch             ~             dinner




Day 9 (24 Feb 11)
Pagi: habbatusauda, air suam,
B/fast : 1 kpg breakthru, samble egg + kobis + bwg, salad + timun + mayo, air suam
Lunch : Yong tau foo (kangkung, 2 kpg taufu, bendi, peria, kuah itam), air 0
Dinner : sotong goreng tepung, pari goreng sambal
Snack : xde
Workout : JM level 1, 30 min


 B/fast           ~         lunch             ~             dinner



Day 10 (25 Feb 11)
Pagi: habbatusauda, air suam,
B/fast : 1 kpg breakthru, scramble egg + kobis + tomato + bwg + mayo, air green tea
Lunch : ikan keli goreng cili, sayur pucuk manis, air 0
Dinner : bihun ladna, kerabu mangga, sotong goreng tepung, air 0
Snack : 1 bj biskut bangkit, 3 bar coklat van houten
Workout : xde (kat kg)


 B/fast           ~         lunch             ~             dinner



Day 11 (26 Feb 11)
Pagi: habbatusauda, air suam,
B/fast : bihun goreng, 1 bj karipap, 1 bj lepat pisang, air teh 0
Lunch : sayur bayam, sawi jepun tumis, paru sambal, air 0
Dinner : 2 kpg breakthru, scramble egg + brocoli + shitake + tomato, air 0
Snack : 3 bar coklat van houten, lepat pisang, karipap, pisang goreng (mcm2 aku telan, adusss)
Workout : xde (kat kg)

 dinner



Day 12 (27 Feb 11)
Pagi: habbatusauda, air suam,
B/fast : mee goreng, air 0
Lunch : 1 kpg breakthru, talapia masak cili padi, sawi tumis air, air 0
Dinner : 3bj bun potato, milo 0 + UHT milk
Snack : 1 kpg pretzel almond caremel auntie anne’s ^_^
Workout : JM level 1, 30 min

 B/fast           ~         lunch             ~            snack



Day 13 (28 Feb 11)
Pagi: habbatusauda, air suam,
B/fast : 2 kpg breakthru, 2 btg sosej, 1 kpg cheese, air 0
Lunch : ikan pari asam pedas, bendi, sayur kacang panjang, air 0
Dinner : 2 kpg breakthru,  paprik ayam, air 0
Snack : 8 bj badam, 1 kpg biskut kacang, 1 kpg kek pisang (kawan bagi)
Workout : Treadmill 30min


 B/fast           ~          lunch             ~           dinner



 
Day 14 (1 Mac 11)
Pagi: habbatusauda, air suam,
B/fast : bihun ladna, air 0
Lunch : 1 kpg breakthru, paprik ayam, air 0
Dinner : salad + french dressing, ikan talapia, air 0
Snack : 4 kpg biskut jagung,  1 kpg kuih talam ubi (kawan bagi jugak)
Workout : Treadmill 30min

 B/fast                 ~                dinner  

sekian menu aku minggu ini.. minggu diet yang sgt sengal.. balik kg, mcm2 mak aku masak.. camne, xmkn nnt kecik ati plk.....


Monday, 28 February 2011

interframe

xde idea nak tulis ape... hari ni nak share picture tuan tanah dgn kawan2... agak2 blh kecik ke aku ni.. aku suka pakai baju itam.. supaya nampak kurus... hahahahah.... orang ckp mcm tu la.. pakai baju gelap2 blh nampak kurus ;p (xde maknenye) kalau dah gebus tu.. tetap la gebusss....

suatu hari nnt dari XXXL >>>> L, then M, then S (mampukah aku????)
^_^

Wednesday, 23 February 2011

timbangan sesi 1

seram sejuk nak naik penimbang pagi tadi.. dpt turun skit pun jadi la... byk dah bakar lemak masa berdating dgn Jillian (berjam sgt la tu ;p)... tp mmg berpeluh gila la... kalau pi jogging pun x berpeluh mcm tu..

ok, dengan menggunakan scale yg aku pijak hari2... pengumuman.....


berat aku masa hari 1st start diet... 95.5kg ( ya ampuuuunnnnn)
 

 
 
Alhamdulillah, seminggu berlalu... 94.3kg (ringan 1.2kg sudah.. jadi la 4 the starting ni)

   actually scale aku ni bateri dia dah weak.. berkelip2 je nak padam... so lps lecture pg tadi, aku trus naik kat lab science pi cari scale yg ala2  cam kat hospital tu.. nak tgk brp kg plk... jeng jeng jenggggg....
^

^

^

^

^

^

^

^

^

telah menunjukkan bacaan 93.5kg.. apakahhhhh (hati berbunga2, senyum sampai telinga)
tapi xblh nak state kat sini sbb day 1 hr tu xguna scale ni pun..

xpe june... kuatkan semangat... ganbatte ne \(^o^)/
ok lah... technician pun dah round2 tutup aircond.. balik dulu.. byeee....

air oh air....

selalu org pesan, kalau nak jaga diet, nak jaga kesihatan mesti banyak minum air.. aku mmg suka minum air 0.. jarang sgt2 minum air bergula.. gula kat rumah aku, 1kg pun lambat nak abis.. buat air manis2 & sedap2 utk tetamu yg datang je. kami sekeluarga mmg dah lama control gula ni sbb keturunan aku ade kencing manis.. so dah terbiasa.. kalau kluar makan, sekali-sekala aku order jgk le air sedap (bohong la kalau aku xminum langsung)... tu pun minta kurang manis...

biasanya aku bawa bekal air kalau nak pi mkn kat luar.. bukan apa, daripada bayar air suam, baik aku bawa sendiri.. puas ati minum.. xde le tgk air dlm cawan depa tu keruh semacam je.. (kalau air ade kaler, xnampak).. btw, 1 hari aku akan minum 4 - 5 liter air.. banyak kan.. sbb tu la org ckp aku gemuk air.. (ade ke? setahu aku, org gemuk lemak ade la)

ni botol air aku kat ofis.. 2x refill...

- Week 1 Diet -

Malam ni nak kongsi menu sepanjang minggu pertama aku berdiet.. huhuhu...


Day 1 (16 Feb 11)
Pagi: habbatusauda, air suam, 1/2 mug susu low fat
B/fast : salad + french dressing,  2biji telur rebus, air 0
Lunch : ikan tenggiri asam pedas, 2 kpg breakthru, air 0
Dinner : labu masak air, ikan dori saute black pepper, air 0
Snack : 6bj Badam,  4 kpg keropok, 2bj biskut bangkit (ofismate bg, segan xamik)
Workout : xde (ngantuk ya amat)

dinner - ikan dori black pepper


Day 2 (17 Feb 11)

pagi: habbatusauda, air suam, 1/2 mug susu low fat
b/fast : bihun goreng, milo kosong xde gula (meeting)
lunch : 1btg cheese sosej, ikan dori saute black pepper, air 0
dinner : 2 ketul ayam kukus + brocoli + carrot, air 0
Snack : 8bj badam, twisties (kecek hubby makan)
Workout :  JM level 1, 30 min

dinner - selak sayur, jumpa ayam ;p



Day 3 (18 Feb 11)
pagi: habbatusauda, air suam,
b/fast : roti canai sardin (hancussss), air 0 +  limau nipis
lunch : 2 kpg breakthru +  tuna, salad mayo & french dressing, air 0
dinner : bihun tomyam, lai che kang, 2kpg otak-otak (makan luar dgn tetamu)
Snack : crab stick tempura, 1 kpg biskut bangkit (amik sndr atas meja kawan ;p)
Workout :  xde (ada tetamu) - hari yang hampeh.. dah la makan banyak.. amik air gula lagi..

- no picture -



Day 4 (19 Feb 11)
pagi: habbatusauda, air suam,
b/fast : 2 biji telur 1/2 masak, tuna wrap daun salad, milo 0 + low fat milk (xde gula)
lunch : 2 ketul ikan keli grill, air asam + tomato, kobis masak air. air 0
dinner : scramble egg + brocoli + tomato + bawang, 1 kpg breakthru
Snack : bubur jagung (masak utk hubby - tumpang sekaki)  kacang kuda rebus
Workout :  JM level 1, 30 min

b/fast         -             lunch             -           dinner


Day 5 (20 Feb 11) 
pagi: habbatusauda, air suam,
b/fast : bihun hailam, 1 ketul popia goreng, 1 ketul kuih apam, air suam (makan luar)
lunch :1 ketul ikan talapia grill, kailan tumis air, 1 kpg breakthru, air 0
dinner : 2bj telur 1/2 masak, 2kpg breaktrue, kailan tumis air, air 0
Snack : xde
Workout : JM level 1, 30 min

lunch                                   dinner 



Day 6 (21 Feb 11)
pagi: habbatusauda, air suam,
b/fast : 2btg sosej, tomato + coral salad +  plain yogurt, Air suam
lunch : ikan cencaru masak lemak, sayur lemak pucuk manis, sambal belacan, air 0 + limau nipis
dinner : ikan tenggiri singgang, 1kpg breakthru, sayur kacang botol tumis, air 0

Snack : 4kpg biskut jagung
Workout : JM level 1, 30 min

 lunch                                   dinner



Day 7 (22 Feb 11)
pagi: habbatusauda, air suam,
b/fast : 2btg sosej, tomato + coral salad + mayo, air 0 + limau nipis
lunch : pucuk ubi masak lemak, telur dadar, sambal belacan, air + limau nipis
dinner : ayam + brocoli + cendawan shitake + sos tiram, 1 kpg breakthru, air 0

Snack : xde
Workout : JM level 1, 30 min

 lunch                                   dinner

ini lah menu sepanjang 1minggu aku on diet... macam byk sgt aku makan bila disenaraikan...  harap2 week 2 ni menu aku lebih baik lagi.. & harap2 aku xskip workout... 


Sunday, 20 February 2011

Grill Pan

Lama dah aku duk aim bende nih.. apsal? tanya plk.. mestila la tanya kan... aku nak kurangkan makan bende2 yg bergoreng.. so, grill pan la yg sesuai.. kalau guna non stick pan, blh ke nak grill ikan, ayam semua? (blh je kalau nak ;p) tp, nnt xde le line2 cam burn mark kena grill tu kan.. hehehehe.. berbalik pd topik asal, grill pan ni  mcm2 brand ade.. yg paling best tefal (org kata la).. betul ke? aku pi skodeng kat jusco tgk harga RM135.. mahai sgt tu.. then, tgk ade plk brand jusco selection punya.. harga RM 69.90.. boleh dipertimbangkan ;p.. round2 lg, jumpa plk cap ayam, RM29.90.. murah skit ;p.. tp bila angkat, mak ai.. ringannyer... xterus beli.. ade la dlm 2minggu jgk aku K.I.V bende nih.. then tanya mr hubby blh x nak beli (dgn panjang lebar aku explain bla... bla.. kurus.. bla.. bla..).. pendek je dia jawab.. "awak ade duit, awak beli la" (aku senyum sampai telinga).. apa lagi.. Jumaat lepas, time lunch rehat panjang aku pun meronggeng kat jusco.. apa lagi, tangkap satu.. merah lagi ;p.. terus rasa sgt rajin mau masak.. yeay yeay...

 Tadaaaa....

tiada alasan...

"Tiada Alasan" mcm slogan Kementerian Belia & Sukan plk ;p.. mmg pun.. tiada alasan untuk bersenam ye June.. nape aku ckp mcm tu? buktinya ada kat bawah ni...


hehehe.. koleksi ni skali pandang mesti orang dpt bayangkan tuan punya tukun2 ni slim melim kan... tttteeeetttt!!!! Salahhh... sebab ni la aku xblh lagi nak bagi alasan.. untuk pengetahuan korang, bende2 ni mmg dah lama bertapa kat rumah aku ni..

Dulu kalau nak jogging, 
Alasan - penat la (kalau baru blk keje, mmg la weii), xde masa la, hujan la, panas sgt la...
Nah amik ni... hubby aku belikan treadmill.. mula2 mmg la sgt bersemangat.. lepas tu, malas balik.. huhuhu... (treadmill da berhabuk cam kat muzium)

then hubby tanya napa xjogging? 
Alasan - Sport shoes da koyak la...
Nah amik ni... hubby aku belikan sport shoes baru... (semangat rajin dtg balik.. tp mcm biasa, hangat2 taik ayam je..)

Kalau korang nak tau, hubby aku ni mmg suka exercise..  ade satu bilik khas untuk dia bersenam.. dumble set tu semua dia punya.. masa 1st time workout dgn Jillian, tu la 1st time aku angkat itu dumble.. berat weiii.. jadi utk keselesaan berworkout, aku kasi bukak itu weight smua, tinggal le besi togel cam kat pic tu ;p.. sgt seronok rupanya dating dgn Jillian nih.. (semangat berkobar2 plk).

Jadi, apa lagi Alasan yg aku nak bagi ni... mmg "Tiada Alasan" ... so, mulai dari saat ini.. aku tanamkan semangat untuk terus bersenam, demi meneruskan kehidupan yang lebih sihat.. 

Ganbatte Kudasai..

          

Saturday, 19 February 2011

Yeay!!!! sudah dapat...

Dari malam td aku duk mendownload Jillian Michaels 30 day shred... berjaya jugak akhirnya aku dpt yg full version.. thanks pada yg sudi share ye.. xde alasan lepas ni aku xblh workout.. sebelum ni aku dpt yg youtube je.. tu pun skit2.. byk yg skip.. so buat workout pun xcomplete... so petang ni blh la aku mengeluarkan peluh yg bertapa lama xsejat2 dlm badan ni ;p

akhirnya aku.....

Akhirnya aku create jugak blog sendirik setelah lama menjadi silent reader kat blog2 orang... sebenarnye aku ni xpandai nak tulis2... lagi2 kat blog mcm ni, semua org blh baca... macam2 cerite & luahan perasaan org duk tulis.. suka, duka, pahit, manis, masin... huhuhu... mcm2 org kongsi dalam ni.. apa aku nak kongsi ye? bab tulis2 ni mmg aku fail.. seumur hidup aku pun xpenah ade dairy.. ni kan nak luahkan rase hati suka, duka, pahit, manis bagai dlm blog.. mimpi ke ko ni june????????? lempang pipi 2-3 das.. (sakit!!!!!!).. realiti la...

Ok, straight to the point... tujuan aku create blog ni sebenarnya aku sgt teruja dgn blogger2 yang mempunyai cita2 & impian yg sgt tinggi dlm kegigihan untuk menjadi KURUS & SIHAT.. aku rasa, adalah dalam setahun jugak aku duk follow blog2 tu.. sgt suka baca blog adik Dzul yg kelakar,  blog kak rahimah yg full with information & blog zelia yg havoc tu (I suka sgt dgn story2 u ;p)..   aku sibuk duk baca hari2 blog2 org nak kurus ni.. sampai hubby aku sound "xde kurusnye kalau ngadap laptop tu je.. pegi jogging lagi bagus..." (huhuhu sentap kejap)..  xpe bang, satu hari nnt saya akan buktikan saya boleh.. hehehehe... 

Jadi, aku harap, dgn wujudnya blog ni, aku dpt mendisiplinkan diri aku untuk mencapai cita2 aku menguruskan badan.... segala aktiviti dalam mencapai misi ini akan aku catitkan agar dpt dikongsi bersama... Ganbatte ne.... Amin....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...